03.11.2008
Proiect finantare pentru energie solara
Prezentam in continuare transcrierea discursului sustinut de Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile:
"Doamnelor si domnilor, bine v-am gasit
Ma bucur ca ati dat curs invitatiei noastre
V-am invitat in acest decor aparent "gri", dar "foarte verde", daca e sa vorbim de panourile solare instalate la aceasta inaltime - o sursa clara de claldura pentru aceasta cladire, si in acelasi timp o sursa sigura de diminuare a facturilor lunare de intretinere. Subiectul pe care vreau sa-l fac cunoscut romanilor – ii priveste si sunt convins ca o sa-i si intereseze intr-o mare masura! Astazi vreau sa lansam programul pe care Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile l-a gandit pentru ecologizarea caselor din tara noastra – de asta am sa-i spun pe scurt, programul “Casa Verde” – destinat tuturor persoanelor cu domiciliul in Romania.
Ce presupune concret proiectul nostru? Presupune finantarea persoanelor fizice prin Fondul de Mediu a unor investitii, precum cea de aici, intr-un cuantum important, adica, in proportie de 90% (dar nu mai mult de 25.000 de lei)!
Sunt convins ca nu ma auziti pentru prima oara vorbind despre acest program: l-am promis inca din vara anului trecut, ca o continuare a politicii pe care am dus-o pentru incurajarea utilizarii energiilor regenerabile – si pentru stimularea efectiva a acestui sector, dupa modele europene de succes. Astfel de proiecte vor functiona foarte bine in Romania, mai cu seama ca harta solara, dar si cea eoliana – pe care vi le prezentam, deja, cu un an in urma – denota un potential bun al tarii noastre pentru utilizarea unor tehnologii curate.
Si pentru ca am pomenit de tehnologii: acestea nu mai sunt de mult o problema, ele exista deja pe piata, chiar si pe piata din Romania - si ma refer la panouri solare, pompe de caldura, chiar minieolienele - exemple care ne vin tuturor in minte, ca idei de ecologizare a propriei locuinte.
Insa, daca ne vin si ne veneau si pana acum in minte, nu prea ne erau si la indemana, din cauza costurilor ridicate si a timpului lung de amortizare a unor astfel de investitii. Programul Ministerului Mediului vrea sa excluda aceste problema a costurilor efective, si sa incurajeze aceasta metoda de ecologizare a locuintelor din Romania prin sisteme de incalzire care utilizeaza tehnologii curate. Desigur, nu doar finantarea - pe care o vom asigura in proportie de 90% din costurile cerute de achizitia unui astfel de sistem – reprezinta un avantaj notabil al acestui program! Avantaje importante sunt si cele care se vor simti in timp: adica, scaderea facturii la apa calda cu circa 60%, iar cea la incalzire, cu circa 30%. Desigur, pentru cei interesati, aceste castiguri pentru buzunarul fiecaruia sunt deja cunoscute!
Sunt aproape sigur ca intrebarile la care inca romanii nu au raspuns se refera la: Cum pot intra in acest program? Cand pot face asta? Si mai ales - In ce fel?
Permiteti-mi sa ofer raspunsuri simple si la aceste intrebari, dar nu inainte de a face o mica mica paranteza: in momentul in care am elaborat ghidul de finantare, am vrut sa scurtam pe cat se poate drumul spre intrarea in acest program. Pe de alta parte, am incercat alocam o suma globala cat mai mare si sa stabilim un plafon care sa sustina cat mai multi romani sa-si cumpere sisteme de incalzire prietenoase cu mediul, dar si cu buzunarul fiecaruia.
Concret, este vorba pentru prima etapa de finantare, de un buget total de 520 de milioane de lei, dintre care 400 de milioane - adica aproximativ 110 milioane de euro – sunt pentru persoane fizice, dar pot fi accesate si de asociatii de locatari sau de ONG-uri. Si acum am sa intru in raspunsuri punctuale... Cum functioneaza acest program pentru persoanele fizice? Ca sa aveti o imagine, pot sa va spun ca principiul de functionare este aproape similar cu cel al programului de innoire a parcului auto, altfel spus, celebrul program RABLA.
Cum pot intra, prin urmare,romanii in acest program? Respectand 3 pasi simpli:
Cetateanul isi va depune dosarul pentru achizitia sistemului de incalzire la unul dintre agentii care comercializeaza si instaleaza astfel de sisteme, si care vor fi validati de Administratia Fondului pentru Mediu. Prin urmare, primul pas pe care cetateanul il va face, va fi sa urmareasca lista cu agentii care au trecut de etapa validarii. Aceasta lista va fi pusa la dispozitia publicului in jurul datei de 20 decembrie, atat pe site-ul Ministerului Mediului, www.mmediu.ro, cat si pe cel al Administratiei Fondului pentru Mediu, www.afm.ro, si, foarte probabil, o veti putea regasi si in mass-media.
Urmeaza al doilea pas: veti alege unul dintre acesti instalatori validati, in functie de tipul de echipament pe care vreti sa-l achizitionati si veti depune dosarul la acesta, insotit de o cerere de inscriere.
Pasul trei: Obtinerea notei de acceptare – aceasta va fi eliberata de instalatorul validat la care ati depus dosarul!
De cand pot incepe romanii demersurile de obtinere a unei note de acceptare? Incepand cu data de 5 ianuarie 2009 – data la care oricine se poate inscrie in program printr-un simplu dosar care trebuie sa contina urmatoarele documente :
actul de identitate, în copie;
copia legalizata dupa actul de proprietate, de concesiune sau de locatiune, al imobilului pentru care se achizitioneaza sistemul de incalzire;
actul autentificat de notarul public, prin care proprietarii sau coproprietarii îsi exprima acordul de efectuarea lucrarilor de instalare a sistemului, daca este cazul;
si copia dupa documentul care atesta o situatie particulara: casatorie, desfacere casatorie, schimbare nume si/sau prenume etc.
As mai vrea sa fac trei precizari, importante in opinia mea: prima se refera la faptul ca cetatenii care vor sa instaleze sistemele curate in propriile locuinte si care vor beneficia de finantarea de 90% - nu vor primi suma de bani in mod direct – aceasta va fi virata in contul instalatorului pe care l-ati ales, imediat dupa ce sistemul este functional in locuinta dumneavoastra! A doua precizare importanta se refera la faptul ca programul se va desfasura de acum incolo anual, in perioada 5 ianuarie – 5 decembrie! Cu alte cuvinte, aveti la dispozitie un an intreg pentru inscriere, achizitie si instalarea efectiva a sistemului!
In al treilea rand, tin sa va precizez ca pana la inceputul lunii decembrie, Ministerul Mediului va elabora un Ghid al cetateanului, pe care il veti putea accesa si descarca prin pagina de web a ministerului, sau il puteti solicita in scris la Ministerul Mediului – pentru a va putea fi pus la dispozitie. La fel puteti proceda si pentru obtinerea listei instalatorilor validati – pentru a sti exact unde trebuie sa depuneti dosarele pentru inscrierea in program.
M-am referit si am insistat pana acum asupra felului in care fiecare persoana poate sa beneficieze de acest program. Trebuie sa va spun, insa, ca programul de inlocuire a sistemelor clasice de incalzie cu cele bazate pe energii verzi este destinat si persoanelor juridice: fie ca vorbim de autoritati publice locale, de operatori economici, de unitati de invatamant sau de organizatii neguvernamentale!
Desigur, in aceste cazuri, procentele si plafoanele de finantare difera. De exemplu, in cazul operatorului economic, finantarea poate ajunge pana la jumatate din costul unui astfel de echipament (dar nu mai mult de 250.000 de lei pentru un sistem). In cazul primariilor sau al scolilor, Fondul pentru Mediu va suporta pana la 60% din costurile investitiei (dar nu mai mult de 300.000 de lei pentru un sistem).
Iar in cazul organizatiilor neguvernamentale finantarea poate ajunge pana la un nivel similar cu cel pentru persoanele fizice, adica 90% (dar nu mai mult de 25.000 de lei). Modalitatile de participare la program difera, in cazul persoanelor juridice, fata de cele ale cetateanului, cu exceptia ONG-urilor. Le veti gasi detaliate in ghidul de finantare, care va putea fi accesat, de asemenea, incepand cu saptamana viitoare, pe site-ul Ministerul Mediului si al Administratiei Fondului pentru Mediu."
21.10.2008
Notiuni despre alcatuirea instalatiilor si dimensionarea hidraulica

Amvic. Comert inteligent sau pacaleala?
Sa o luam de la inceput cu o intrebare simpla: unde se duce apa din pereti, stiind ca in betonul turnat cantitatea de apa nu este de neglijat? Cofrajul dupa cum se stie este impermeabil si se imbina foarte bine. Cum se asigura eliminarea vaporilor de apa, daca intreaga casa este intr-o anvelopa? Vine un nene destept la targul de constructii si arata un profil din aluminiu perforat, atribuindu-i o sumedenie da calitati. Cum ca ar avea ceva clapeti pe interior si la vint puternic se inchid, nelasind frigul sa intre in casa.Pai cum scoti nenea condensul daca afara sunt-15 grade timp de o saptamana? Aluminiul fiind un material rece, vaporii condenseaza la interior inainte sa iasa afara. Dar cum dirijez vaporii de la 4-5 metri distanta de fereastra?
Ei spun cam asa:
````Inlaturarea neajunsurilor se poate face doar prin interventia asupra acestor parametri.Condensul apare atunci cand aerul din incinta este saturat cu vapori, cantitatea ce poate fi absorbita de un volum de aer fiind dependenta de temperatura. Conform datelor din tabelul de mai jos, se observa ca gradul de saturare a aerului cu vapori de apa creste odata cu temperatura:
Temperatura (grade C) | Gradul de saturare (g/mc) |
- 10 | 2,14 |
0 | 4,8 |
10 | 9,4 |
20 | 17,3 |
30 | 30,3 |
Daca se lasa descoperit un recipient ce contine apa, cantitatea de aer care poate absorbi molecule la nivelul suprafetei acesteia este foarte mare. In cazul in care gradul maxim de absortie (denumita generic "umiditate relativa") nu este atins, aerul ramane “nesaturat”. Aerul saturat cu apa are o umiditate relativa de 100%. Atingerea punctului de roua. Punctul de roua apare in situatia in care aerul, cu o anumita temperatura si umiditate relativa, nu mai poate absorbi o cantitate suplimentara de vapori. Aerul din incinta, cu o temperature de 20 C si umiditate relativa de 50%, mai poate absorbi inca jumatate din cantitatea maxima posibila. Daca are loc o racire a aerului la 9,3 C, umiditatea relativa va creste la 100%. Aerul este complet saturat cu vapori si atinge punctual de roua. Racirea peste acest nivel (9,3 C) va avea ca rezultat formarea de condens, pentru ca aerul nu mai poate absorbi apa.In urma testelor efectuate, s-au realizat: “Curba punctelor de condensare pentru calculul temperaturii de condensare” si tabelul cu “Temperatura de condensare in functie de temperatura si umiditatea relativa” (vezi Manualul pentru montarea ferestrelor GEALAN pg. 7 -8). Pentru determinarea temperaturii si umiditatii, precum si pentru monitorizarea temperaturilor min/max, umiditatea min/max, pe anumite intervale de timp se poate folosi un termohigrometru. Ne dorim un microclimat cat mai corect in propria resedinta sau la locul de munca. Sau ar trebui sa ne dorim un astfel de microclimat, care sa ne crute in mod real organismul, permitandu-ne sa traim cat mai mult. Aerul exterior si interior este foarte important. Protectia mediului inconjurator nu ar trebui sa se opreasca doar la aer si apa in general, ci ar trebui sa ne procupe si aerul in care muncim, invatam, traim si dormim. Aerul din incaperi fiind cel mai important. “Aerul din interior ucide” este titlul unei carti aparute in Suedia. Exista – strict de afirmat – dovezi pentru a sustine titlul dramatic al cartii, dupa cum explica, in calitate de coautor, proferorul Anders Svensson. Condensul este un fenomen fizic ce nu poate fi evitat, iar cauzele formarii apei de condens pe suprafata interioara a elementelor de constructie se explica dupa cum urmeaza:
- In locuinte se produc permanent vapori de apa. Prin masuratori s-au stabilit urmatoarele cantitati:
- aerul respirat de om – zilnic 1-2 litri vapori;
- prepararea zilnica a hranei (utilizarea aragazului) – zilnic pana la 2 litri vapori intr-o gospodarie de 4 persoane;
- existenta surselor generatoare de vapori – activitati casnice, baie, spalatul (uscatul/calcatul) rufelor, acvarii, piscine, reincalzirea hranei etc pana la 3 litri la un grup de 4 persoane;
- 1 mp de plante elibereaza aproximativ 2 litri in 24 ore;
- emisiile de vapori din diferite surse(g/h):
Dus fierbinte | 2000 |
Oala cu apa care fierbe | 900 |
Aragaz la flacara mare | 400 |
Respiratia unei personae cu activitate intensa | 400 |
Oala cu apa in fierbere acoperita | 350 |
Cada cu apa calda | 300 |
5 kg de rufe ude | 200 |
Aragaz la flacara mica | 100 |
Respiratia unei personae cu activitate redusa | 100 |
Farfurie cu mancare fierbinte | 60 |
Respiratia unei persoane in somn | 50 |
- alte forme sub care apa actioneaza asupra cladirilor: apa metereologica sub forma intemperiilor (ploaie,zapada), actioneaza asupra elementelor de inchidere ale cladirilor (acoperis, pereti, ferestre si usi, balcoane); apa initiala de constructie (tencuieli umede, turnari de betoane, montat gresie si faianta; lucrarile relativ recente –pereti construiti, tencuiti, zugraviti, o prioada destul de indelungata pana la uscarea totala a acestora); apa higroscopica derivate din umiditatea aerului interior si exterior, functie de structura fizica a materialului de constructie; apa de natura biologica (respiratie, transpiratie) etc.
- alte surse de cresterea umiditatii in incaperi : conducte de ape pluviale care trec prin apartamente; surgeri de apa permanente (instalatii neverificate, conducte neetanse, bazine de WC fara acoperire etc).
- Lipsa incalzirii uniforme in toate camerele din propria resedinta. In incaperile mai putin incalzite (de ex. dormitoare) poate aparea condens in zilele reci si la ferestrele cu geam termoizolator. Acest lucru datorita faptului ca spatial respectiv se raceste in timpul noptii si prin respiratie aerul devine saturat cu vapori de apa. Incaperile care se gasessc in partea de nord a locuintelor, se racesc iarna deosebit de tare.
- Amplasarea defectuasa a surselor de incalzire. Amplasarea surselor de incalzire trebuie sa urmareasca inlaturarea zonelor reci din incinta, acestea montandu-se de regula sub ferestre sau pe zonele nordice ale incaperii. Exista o relatie directa intre marimea ferestrei si caloriferului.
- Lipsa ventilarii din incaperi. Exista o relatie directa intre termopan si ventilarea incaperilor. In mod paradoxal, una dintre exceptionalele calitati ale “termopanelor”, si anume asigurarea unei etanseizari catre 100%, poate conduce (in anumite situatii) la anumite necazuri. Se anuleaza practic ventilarea naturala a incaperilor (in special in tara noastra unde ventilarea de buna voie lasa de dorit). Inainte de utilizarea geamurilor tip “termopan”, in cazul apartamentelor cu ferestre vechi din lemn, ventilarea se facea de la sine (natural), aerul se infiltreaza substantial, chiar prin acestea. Se obtinea cel putin un schimb de aer pe ora. Mai exact, intr-o ora, tot aerul din casa era schimbat cu aer proaspat, din exterior. In consectinta, umezeala din casa era evacuata fara ca noi sa stim (unii clienti mai putin informati chiar intreaba de ce cu vechea tamplarie nu se forma condens). Spre deosebire de cladirile prevazute cu instalatii specializate de climatizare – ventilare, apartamentele noastre trebuie ventilate obligatoriu (prin deschiderea cu regularitate a ferestrelor, prin montarea grilelor de aerisire gen GECCO, G.U. etc, montarea de ventilatoare in bai si grupuri sanitare, prin utilizarea hotelor de bucatarie s.a.). Nu uitati: aerul curat este vital. Sarcina unui sistem de ventilatie este aceea de a indeparta impuritatile produse in cladire si de a inlocui aerul saturat cu aer proaspat. Conditia realizarii metabolismului in corpul uman intr-un spatiu inchis este preluarea de oxigen (O2) si cedarea de bioxid de carbon (CO2). In conditii normale de temperatura omul consuma 20…25 l/h O2, atunci cand efectueaza o munca obisnuita de intensitate medie.
- Montajul necorespunzator al glafurilor exterioare si interioare (vezi www glaf.ro). Montarea unor glafuri interioare de ferestre peste calorifere si folosirea unor draperii sau perdele din materiale dense (puse de asemenea, peste punctele de incalzire) obtureaza degajarea caldurii si circulatia eficienta a aerului cald si pot contribui la aparitia si dezvoltarea condensului.
- Izolare termica defectuoasa. Temperatura peretilor incintei are un rol determinant in aparitia fenomenului de condens. In acest sens, este sufficient ca temperatura unei suprafete ce vine in contact cu aerul sa se situeze sub cea a punctului de roua. Azi nu mai este de conceput neizolarea pe exterior a unei case cu polistiren.
- Influienta etansarii necorespunzatoare. Se recomanda alegerea adecvata si exploatarea ulterioara corecta a ansamblurilor de tamplarie prin utilizarea profilelor de aluminiu cu bariera termica, a celor din PVC multicamerale si folosirea geamurilor termoizolante cu emisivitate redusa (Low-E).
- Proiectarea incorecta a unui gol de fereastra. La o fereastra montat foarte jos intr-o zidarie, circulatia aerului cald este redusa.
- Montajul incorect al unei ferestre. La ferestrele care nu sunt montate spre partea interioara, in zona “calda” si pentru care nu se fac reparatii (sau se executa incorect sau incomplet) poate sa apara condensul.
- Puntile termice ale cladirii. O punte termica poate fi definita ca fiind un mediu bun conducator de caldura, care realizeaza o continuitate (legatura) intre un punct exterior unei incinte si un punct interior acesteia. Puntile termice sunt o sursa de inconfort si de pierdere de energie. Pentru a preveni aparitia lor, mai multe sisteme de izolare va stau la dispozitie. De la subsol la acoperis, toata casa trebuie tratata. In general, puntile termice se gasesc: in unghiul a doi pereti exteriori; in zona de jonctiune a peretelui intern cu peretele extern; in grinzi, in apropierea unghiurilor dintre prete si podea; in unghiurile dintre perte si tavan; in zonele de fixare a usilor si ferestrelor; intre elementele structurale cu rezistente termice foarte diferite, unite intre ele. Natura acestor punti termice este extrem de diversificata: metal, beton (grinzi, centuri, buiandrugi, plansee de balcoane etc), ceramica, sticla s.a., singura caracteristica comuna fiind capacitatea de transmitere a energiei termice, capacitate care face posibil ca punctele reci de afara sa se transmita si in interior, iar contactul cu aerul cald saturat din mediul interior sa favorizeze aparitia condensului, de cele mai multe ori acesta daunand din punct de vedere estetic, constructiv si al confortului ambiental.
Directivele europene referitoare la vitrajul termoizolant au fost elaborate conform consultantei tehnice acordate de Institut des Glaverhandwerks fur Verglasungstechnik und Fensterbau HADAMAR si Bundesverband Flachglas Grosshandel Isolierglasherstellung, Veredlung eV Troisdorf – Germania, unele dintre cele mai prestigioase institutii de profil din intreaga lume. In DIRECTIVA PRIVIND APRECIEREA VIZUALA A CALITATII GEAMULUI la Capitolul IV – Deteriorarea suprafetei exterioare si consideratii de fizica se mentioneaza: “Datorita unor considerente fizice, sunt admise urmatoarele:
- Fenomene de interferenta;
- Efect de imagine dubla;
- Anizotropii (un efect fizic generat de tratarea la cald a sticlei si rezulta din diferentele de tensionare interna a acesteia; in functie de unghiul de observare, este posibila aparitia unui inel inchis la culoare ai a unor straifuri in lumina polarizata si/sau vizualizarea prin vitraje polarizante);
- Condens pe suprafata exterioara a geamului;
- Hidrofilie (umezirea suprafetei geamului)
Tot in acest capitol se mentioneaza: “Condensul poate sa apara pe suprafata exterioara a geamului termoizolant atunci cand suprafata sticlei este mai rece decat aerul din incinta (vezi comportarea geamurilor auto)….. Aparitia condensului pe suprafata de sticla aflata in incinta se datoreaza, mai ales, unei ventilatii necorespunzatoare, ca urmare a unor intreruperi a circulatiei normale a aerului din interior, cauzate de perdele, jaluzele, jardinière etc., ca si amplasamentul deficitar al corpurilor de incalzire….Un factor important pentru formarea de condens pe suprafetele reci este si nivelul de saturare cu vapori al aerului din incinte specifice (bai, bucatarii, dormitoare). Solutia este reprezentata de asigurarea unei aerisiri corecte si repetate a incaperilor.”```
Bun pana aici dar ce fac daca sunt in concediu? Rog vecina sa vina sa deschida geamul, ventilatorul de baie etc. Facem case pasive dar mari consumatoare de curent electric.


23.07.2008
Greseli in constructii ( intentionate )



17.07.2008
Centrale electrice montate in cascada combinate cu panouri solare















23.06.2008
Schema solar prioritate a.c.m
03.06.2008
Situatii speciale

14.05.2008
Ipoteze de calcul. Panouri solare.
Orientare | Sud | Sud Vest | Sud Est | Vest, Est | ||||||
60-75o | ||||||||||
30-50% | Nu e admis | 15-20% | 20-30% | 30-50% | 50-80% |
25.04.2008
15.04.2008
14.04.2008
Vana de amestec cu cap termostatic imersat




02.04.2008
Incalzirea prin pereti sistem umed
27.03.2008
Termostatele de incapere


26.03.2008
Distribuitorul (cu sau fara debitmetre pe fiecare circuit)


Contine urmatoarele componente:
2 robineti de separare (pe tur si retur), cate o piesa de aerisire respectiv golire pe tur si retur, debitmetre fixate pe teava de tur (optiune), suporti cu mansoane de cauciuc pt. fixare pe sinele dulapului, robineti termostatabili cu dublu reglaj pe retur.
Inainte de fixarea servomotoarelor, la distribuitoarele prevazute cu debitmetre se efectueaza echilibrarea debitelor pe circuite, cu ajutorul cheitei de reglaj livrata impreuna cu distribuitorul. Capul patrat al ventilului de reglaj se afla sub capacul de plastic albastru respectiv.
In absenta servomotoarelor, inchiderea returului se face prin insurubarea capacului.
Pentru a mentine circuitul deschis, se desface capacul si eventual se insurubeaza servomotoarele. Butonul de la partea superioara a servomotorului mentine deschis circuitul si inainte de alimentarea cu curent a acestuia (de ex. pt. efectuarea probei de presiune) – functia “First-Open”. In timpul functionarii, la intreruperea alimentarii cu curent, servomotorul inchide circuitul respectiv.
Pe tur se afla dispozitivul de inchidere “Quick-Stop” sub forma unei bucse rosii, cu rol de organ de inchidere.
25.03.2008
Montajul panourilor tip vana




- la iesirea agentului termic din camp, intr-o teaca de imersie, se introduce senzorul automatizarii (1)
- tot la iesire, pe tur, se monteaza setul de dezaerare al instalatiei, fiind pct. cel mai de sus
- prin montarea saibelor (2) cu orificiu de aerisire, se poate realiza o configuratie paralel (sus) sau serie (jos) a campului de panouri. In mod uzual, pentru minimizarea pierderilor de sarcina in campul de panouri, se foloseste racordarea in paralel. In cazul sprijinirii returului instalatiei de incalzire, avem nevoie de o diferenta mai mare de temperatura tur/retur si folosim racordarea in serie.
- in cazul unui singur camp de panouri in paralel, datorita racordarii in diagonala a acestora, echilibrarea hidraulica este realizata
- in cazul a 2 sau 3 campuri de panouri in paralel, pentru o corecta echilibrare hidraulica, este obligatoriu ca traseul total tur + retur va fi identic pentru orice panou, indiferent de amplasarea sa in teren. Tot din motive de echilibrare hidraulica, trebuie sa avem acelasi numar de panouri in toate campurile.
Aditivul de sapa


24.03.2008
Montarea benzii perimetrale

Montajul pardoselii radiante incepe cu asezarea acesteia la perete si decuparea placii cu nuturi astfel incat sa nu avem goluri intre placa si banda. Banda perimetrala se aseaza cu striatiile la perete si se lipeste de acesta cu ajutorul benzii adezive aplicate din fabricatie pe striatii. Pe partea plana a benzii avem lipita folia de polietilena, a carei prindere trebuie sa fie pozata jos (lipita de placa cu nuturi) astfel incat ea sa se astearna peste placa si sa se poata lipi de aceasta, cu ajutorul celeilalte benzi adezive, care este aplicata pe folie. Pentru ghidare, inscriptionarea „REHAU” va fi pozitionata astfel in sus (vezi figura).
Pentru a evita fisurarea locala a sapei, in urma dilatarilor din timpul functionarii, este foarte important ca banda perimetrala sa nu aiba discontinuitati. La imbinari, se suprapun cele 2 capete minim 5 cm. La golurile in zidarie pentru usi, banda perimetrala se continua cu celelalt profil Rehau, specific rostului de dilatare.
20.03.2008
19.03.2008
Instalatie cu aport la incalzire
18.03.2008
Regulatorul pt. stabilirea centralizata a temperaturii de intrare in pardoseala


