19.03.2008

Instalatie cu aport la incalzire

Boilerul este de tip "combi", avand o constructie speciala: contine un mic boiler imersat la partea superioara, in interiorul boilerului principal. In boilerul mare se afla de aceasta data agent termic din instalatie, apa calda menajera aflandu-se numai in boilerul mic de sus. Serpentina solara, care se afla tot la partea inferioara, incalzeste in mod direct agentul termic si in mod indirect (prin stratificare termica si conductie) apa calda menajera din boilerul de sus. Serpentina superioara, alimentata de la cazan, se afla imersata in boilerul mic de sus si suplimenteaza temperatura apei calde menajere, pana la valoarea dorita la consumator.
O astfel de instalatie porneste in primul rand de la necesarul de apa calda menajera, de aceea boilerul minim pe care il folosim este cel de 600/150. Tot din acest motiv, in aplicatii cu debit mare de apa necesar, nu putem folosi schema cu aport la incalzire (din lipsa de acumulare pe partea de a.c.m.). Este vorba de pensiuni sau aplicatii industriale, acestea avand un numar mare de consumatori simultan.
Dimensionarea boilerului se face in functie de numarul de persoane deservite si de numarul de puncte de consum, conform coeficientilor de debit de care vom vorbi mai tarziu.
In principiu, varianta 600/150 poate deservi o familie obisnuita de 3-4 persoane, cu o centrala murala obisnuita, de 24 kW.
Alegerea intre celelalte boilere 750/180 si 1000/200 se face insa in functie de marimea instalatiei de incalzire. Se poate porni de la dimensionarea ideala, care este de 25 ltr. boiler/kW cazan. Daca din calcul reiese o valoare mai mare de 1000 ltr., nu inseamna ca nu va functiona, ci ca avem o eficienta mai scazuta a pufferului.
Avem si aici 3 tipuri de pachete gata configurate: cu 4, 5 sau 6 panouri, functie de marimea boilerului. Ele acopera majoritatea aplicatiilor, intrucat in regim casnic nu e nevoie de mai mult.

Niciun comentariu: