Boilerul solar este bivalent, continand 2 serpentine de incalzire la interior. Energia solara captata de panouri este cedata in serpentina inferioara a boilerului solar catre apa calda. Pompa solara functioneaza atata timp cat temperatura la partea inferioara a boilerului (in dreptul serpentinei respective) este mai mica decat cea stabilita la regulatorul solar.
Cazanul alimenteaza cu agent termic serpentina superioara atata timp cat temperatura la partea superioara a boilerului (in dreptul serpentinei respective) este mai mica decat cea reglata la automatizarea cazanului, ca fiind cea necesara la consumator. Automatizarea sursei de incalzire trebuie sa poata comuta agentul termic de pe incalzire pe serpentina boilerelor de a.c.m. si viceversa, functie de temperatura citita de senzorul NTC al cazanului (care se introduce in boiler). Aceasta se face fie prin sistemul cu pompele de a.c.m. si incalzire montate in paralel, fie printr-o vana cu 3 cai. Comutarea se poate face cu oprirea incalzirii (la cazane mici) sau in paralel cu aceasta (la centrale termice mari, unde avem suficienta putere termica produsa) Putem spune ca boilerul solar este format din doua boilere distincte, suprapuse, cel de jos (solarul) avand cam 2/3 din volumul total si folosind la preincalzirea apei care patrunde prin stratificare termica, in boilerul de sus. De abia de aici se livreaza apa calda la temperatura dorita.
Desigur ca vara nu mai este necesara folosirea cazanului pentru incalzirea apei calde, energia solara fiind suficienta pentru a incalzi intreg boilerul, prin stratificare termica. Cand nu avem radiatie solara suficienta pentru a atinge temperatura apei dorita la consumator numai prin folosirea panourilor solare, cazanul trebuie folosit ca sursa suplimentara de ridicare a temperaturii. Instalatia solara are in acest caz rolul de a economisi combustibilul, prin preincalzirea apei ce alimenteaza boilerul "de sus". Ceea ce este important de stiut este ca, in sezonul rece, nu ne putem baza pe temperatura celor 2/3 din volumul boilerului care se afla la partea inferioara. De aceea, dimensionarea boilerului trebuie sa tina cont de o rezerva sigura de apa calda de numai 1/3 din volum iarna.
In capitolul 4.2 din catalog este descris modul de dimensionare a boilerului si calculul mai apoi a numarului de panouri, pentru aplicatii casnice.
Avem astfel si 2 tipuri de pachete gata configurate: pt. o familie obisnuita de 3-4 persoane si pt. 5-6 persoane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu