16.03.2008

Boilerul “combi” folosit ca puffer pt. cazanul pe lemne

Cazanul pe lemne functioneaza continuu, in regim nominal, la randament maxim, indiferent de cererea de caldura, pana cand tot volumul apei din boilerul principal atinge valoarea dorita (90 grd.).
In acest fel, se realizeaza economie de lemne:
- prin evitarea functionarii cazanului la sarcina redusa si deci randament prost, atunci cand instalatia nu are nevoie de caldura
- prin evitarea incalzirii excesive a incintei, daca automatizarea cazanului nu este foarte performanta
Pufferul realizeaza o separare completa intre circuitul sursei si circuitele de incalzire, astfel incat avem o acumulare de agent termic pe care instalatia il va folosi exact cand are nevoie, indiferent daca arde focul sau nu. In acest fel, marim perioada de autonomie a instalatiei, respectiv durata intre 2 incarcari succesive cu lemne si deci confortul utilizatorului.
Atentie, in cazul acestui sistem, este obligatorie folosirea unei rezistente electrice imersate in boiler sau a altui aparat de preparare a.c.m, in paralel. Pentru situatia de vara, cand cazanul nu e folosit.
Pe returul de la puffer la cazanul pe lemne, se intercaleaza obligatoriu o vana termostatica de amestec tur/retur (sau un dispozitiv Ladomat). Acest amestec mentine constanta temperatura de intrare in cazan la 60 grd. In caz contrar arderea va fi defectuoasa si se va scurta si durata de viata a cazanului prin aparitia condensului.

3 comentarii:

Anonim spunea...

N-am inteles nimic. Descrierea e asa de telegrafica, de parca autorul articolului a dat bani pe cuvinte, si ca sa nu-l coste mult, a facut economie de vorbe.

Nicu spunea...

Ce mai trebuie inteles aici? Compozitia materialului, aliajul serpentinei, ce...? Acest boiler functioneaza si pentru aport la incalzire cu panouri solare, dar scopul principal cand vorbim de ``puffer``, este ca in el sa se descarce energia calorica din centrala termica pe lemne in acest vas tampon de acumulare. Ulterior o pompa de circulatie sa dirijeze apa in sistemul de incalzire.

centrale termice spunea...

Nu te enerva NICU,caci el sigur nu stie ce inseamna un PUFFER. Ar trebui sa spui si de pufferele cu serpentina.